Jou­lusei­mi – heinillä härkien kaukalon

Jou­lusei­mi on katolinen perinne, joka elää voi­mak­kaa­na Italiassa ja on levinnyt sieltä mm. Espanjaan ja muihin Etelä-Euroopan maihin. Sei­mia­se­tel­mien te­ke­mi­ses­tä syntyi tai­de­muo­to jo 1700-luvulla. Miten syntyy sei­mia­se­tel­ma puupäistä?

Jou­lusei­mia­se­tel­mas­sa jouluevankeliumin hahmot seisovat perinteisesti seimen äärellä Jeesus-lapsen ympärillä. Asetelmaan sopivia hahmoja ovat seimessä makaavan vauvan lisäksi Joosef ja Maria, itämaan tietäjät, paimenet, enkelit, tallin eläimet ja tietäjien kamelit sekä muut aiheeseen sopivat hahmot.

Itse tein ensimmäisen jou­lusei­mia­se­tel­ma­ni maalaamattomista puupäistä loppusyksystä 2020. Maalasin seitsemän puuhahmoa sisältävän perusversion, johon on helppo lisätä uusia hahmoja tai yksityiskohtia. Seimiasetelman ilmettä ja väritystä on myös helppo muunnella tarpeen mukaan. Puupäät maalasin vesiohenteisilla akryyliväreillä ja viimeistelin kirkkaalla, vesiohenteisella lakalla. Kuvassa olevat hahmot ovat 6 cm korkeita.

”Heinillä härkien kaukalon” on joululaulu, joka ilmestyi suomenkielisin
sanoin vuonna 1926 jyväskyläläisen opettajan Martti Korpilahden
toimittamassa lauluvihkossa Varpunen. Laulu on alkujaan ranskalainen
kansanlaulu ”Entre le bœuf et l’âne gris” 1600-luvulta.

Puupäiden maalaamisessa käytin kolmea pyöreäpäistä sivellintä (koot 000, 0 ja 4) ja kahta tasa- ja viistopäistä sivellintä (koot 6 ja 8). Lakkauksessa hyödynsin pehmeäkarvaista meikkisivellintä. Joosefin hiukset maalasin kis­san­kie­li­si­vel­ti­mel­lä (koko 8), mutta hiusten maalaaminen onnistuu kyllä muillakin siveltimillä. Silmät tökkäsin pyöreäpäisellä muovitikulla. Sellaisen maalausvinkin voisin antaa, että kun aloitat hahmojen maalamisen silmistä, voit peittää pilalle menneet silmät hiusvärillä ja tehdä uudet toiselle puolelle päätä. Testattu on ja hyväksi havaittu.

Enkelille askartelin siivet jämäkästä kankaasta ja kehystin siipien reunat samalla kultavärillä, jota käytin myös puuhahmoissa. Tallin ulkoasun ja mitat suunnittelin itse, mutta apumies Arska auttoi osien sahaamisessa ja reikien poraamisessa. Tallin tekemisessä pyrin hyödyntämään kotoa valmiiksi löytyviä materiaaleja. Kuvassa näkyvä seimi on leikattu kanamunakennosta, ja sen pehmikkeenä on lampaanvillaa. Perinteisesti seimi on tehty puusta ja heinästä. Sellaisen askarteleminen on minulla jo suunnitteilla, samoin muiden tallin sisustukseen sopivien esineiden lisääminen.

Ideoita seimiasetelman hahmoihin voit hakea esimerkiksi netistä ja Pinterestistä.

Haluaisitko itse askarrella samantyylisen seimiasetelman? Lue aiheesta lisää kuvan alta.

Tee jou­lusei­mi puupäitä maa­laa­mal­la

Jos haluat itse valmistaa vastaavankaltaisen jouluseimen, minulta voit ostaa 6-8 cm korkeita puupäitä maa­laa­mat­to­mat­to­mi­na sekä akryylimaalia pienissä erissä. Voit ostaa minulta myös siveltimiä. Maalaamisessa pääset hyvin alkuun esimerkiksi kahdella pyöreällä siveltimillä 0 ja 4 tai 6. Isommat pinnat ja lakkauksen voit tehdä millä tahansa kotoa löytyvällä leveähköllä siveltimellä.

Puupäitä, maaleja ja siveltimiä voit tilata verkkokaupasta, sähköpostitse, somekanavieni kautta sekä puhelimitse. Puupäitä ja maalaustarvikkeita voit ostaa myös Leineperin Ruukilta, Käsityötalo Sekstetistä, joka on avoinna pääosin touko–syyskuussa (tarkistathan aukioloajat!), mutta myös erilaisten tapahtumien aikana. Postilla toimitettaviin tuotteisiin lisätään postimaksu. Nouto Porista/Ulvilasta on sovittavissa myös (maksuton).

Lampaanvillaa ja huopaa voit ostaa pienissä tai isoissa erissä esimerkiksi Kehräämö Mustalampaan verkkokaupasta tai Leineperin ruukilta, missä on Mustalampaan myymälä.

Jouluseimen historia ja "Heinillä härkien kaukalon" faktat: Wikipedia


Puupäät
info@puupaat.fi
puh. 044 977 2496
Somessa: @puupaat.fi

Avainsanat: jouluseimi, puuenkeli, puuhahmot, puupäät, jouluaskartelu, akryylimaalaus, seimi, jouluevankeliumi, maalausvinkki, diy, teeseitse

1.11.2021


Lahjakortti